Zupa z soczewicy

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

90 gram boczku, pociętego na 3 paski, a następnie na drobne kawałki1 duża cebula, posiekana3 średnie marchewki, obrane, przekrojone wzdłuż na pół, a następnie na plasterki2 łyżki koncentratu pomidorowego220 gram soczewicy, opłukanej? łyżeczki suszonego tymianku850 gram bulionu drobiowego1 łyżka czerwonego octu winnegogruba sól i świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

W dużym garnku podsmażać boczek przez około 10 minut, aż zbrązowieje. Chrupiący boczek przełożyć na talerz. Do garnka z tłuszczem ze smażenia boczku dodać marchewkę oraz cebulę i podsmażać, aż będą miękkie. Dodać czosnek i starannie wymieszać, następnie dodać koncentrat pomidorowy i podgrzewać przez jedną minutę. Dodać soczewicę, tymianek, bulion i 2 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem , aż soczewica będzie miękka, czyli około 30-45 minut. Przed podaniem wymieszać z octem, 1 ? łyżeczki soli oraz ? łyżeczki pieprzu. Podawać od razu posypane boczkiem.

Twoja opinia