Zielny Ogród
?ZIELNY OGRÓD?
Nowa karta 11 lipec 2012-07-07New Menu starting 11th of July 2012
PRZYSTAWKI/STARTERS
Dobrze przyprawione wątróbki drobiowe na chrupiącym toście 16,-Spicy pan-fried chicken livers on toast
Bruscetta serwowana ze smażonymi grzybami i pancettą 17,-Sauté mushrooms and pancetta, bruschetta
Łosoś marynowany w naszej restauracji, w soku z czerwonychburaków, podany z delikatną śmietaną chrzanową 18,-Beetroot marinated salmon, horseradish cream (salad?)
Makrela marynowana przez szefa kuchni a la escabeche 19,-Mackerel Eschabeche
Teryna z koziego sera i ziemniaków podana 22,-z marmoladą z czerwonej cebuliPan fried goat cheese and potato terrine, red onion marmalade
Skwierczące krewetki w oliwie z czosnkiem,z dodatkiem rozmarynu i chili, podane z bagietką 36,-Sizzling prawns in olive oil with Garlic, resemary and chilli
Małże św. Jakuba na pierzynce z porów 38,-Pan fried scallops on creamy leeks
SAŁATY/Salads
Sałata z gruszką, niebieskim serem, orzechami włoskimii egzotycznym dresingiem z marakuji 22,-Pear, walnut, blue cheese salad, passion fruit dressing
Sałata z ciepłymi, karmelizowanymi figami,orzechami włoskimi, niebieskim serem i ziołowym dresingiem 24,-Warm fig, walnut and blue cheese salad and herb dressing
Sałata z marynowanym łososiem, pomarańczami i grejpfrutami 26,-Home marinated salmon, orange and grapefruit salad
Zupy/Soups
Delikatny krem z pietruszki i jabłka 12,-Apple and parsnip velute
Gaspacho z oliwą bazyliową 16,-Gaspacho soup, basil olive oil
Zupa cebulowa zapiekana z serowymi grzankami 15,-Onion soup, oven baked toasts with cheese
Tradycyjna, francuska zupa rybna ?Bouillabaisse? 29,-Bouillabaisse soup
Pasta, risotto
Penne z kurczakiem, pancettą, szpinakiemi sosem estragonowym 22,-Penne with chicken, pancetta spinach and tarragon cream
Tagliatelle z paprykowym pesto, oliwkamikarczochami i suszonymi pomidorami 24,-Tagliatelle, roast pepper pesto, olives, artichokes and semi-dried tomatoes
Linguine z krewetkami, czosnkiem, chili i rukolą 26,-Linguine with prawns, chilli, garlic and rocket
Risotto z dynią piżmową, pieczoną papryką i kozim serem 28,-Butternut squash risotto, roast peppers and goat cheese
Dania Główne/Main Courses
Soczysta pierś kurczaka, pieczona w szynce parmeńskiejz sosem cytrynowo-szafranowym, na warzywnym kuskusie 26,-Succulent chicken fillet wrapped in Parma ham, vegetable couscous, lemon &saffron sauce
Polędwiczki wieprzowe z pancettą, pieczonymi jabłkamii kremowym sosem z cydru, podane na czerwonej kapuście 32,-Pork fillet in pancetta, red cabbage, roast apples, cider cream
Kolorowa rolada z królika podawana z buraczkamiglazurowanymi żubrówką i z selerowym puree 42,-colourful rabbit roll, beetroot glazed with bison vodka celeriac puree
Kacze udko, marynowane w miodzie, koniaku i długoKonfigurowane, podane z risotto z dyni piżmowej 45,-Confit duck leg, in rich honey & cognac sauce, butternut squash risotto
Maślana polędwica wołowa w sosie z Portoz pieczonymi ziemniaczkami 58,-Fillet of beef, Porto reduction, roast potato
?Cote do boeuff?, czyli spory kawał antrykotu wołowegoprzyrządzanego w niskiej temperaturze przez ponad dobę,z ziemniakami z patelni i sosem berneńskim 64,-?Cote do boeuff? ? big chunk of beef entrecote, baked in low temperature over 24h, fried potatoes, béarnaise sauce
Filety z pstrąga z patelni podawane z duszonym koprem włoskimi maślanym sosem chrzanowym 26,-Pan fried trout, braised fennel, horseradish butter sauce
Łosoś na duszonej papryce z pomidoramiz dodatkiem kruchej, smażonej bazylii 29,-Roast salmon, peper & tomato stew, crispy fried basil
Okoń morski z patelni z ziemniaczkamii aromatyczną salsą pomidorową z ziołami 39,-Pan-fried seebreem, crushed new potatoes, herb and tomato salsa
Piotrosz jako rzadko spotykana ryba,najbardziej ceniona za aromatyczne mięso,podana z pieczonymi jabłkami, bobem i sosem z marakuji 65,-St. Pierre/John Dory ? a rare, aromatic and delicious fish, served with baked apple, broad beans and passion fruit sauce
Desery/Desserts
Waniliowa panna cotta z sosem lemonkowym 12,-Vanilla panacotta, lime sauce
Creme brulee, czyli krem jajeczny pokryty kruchym karmelemz rozmarynowymi ciasteczkami 14,-Creme brulee, rosemary shortbread
Beza z bitą śmietaną i sezonowymi owocami 14,-Eton mess
Waniliowe lody na orzechowej kruszonce w wianuszkugorących wiśni 21,-Vanilla ice cream on hazelnut crumble with warm cherries
Gruszka gotowana w białym winie z szafranemz czekoladowym risotto 24,-Saffron and white wine poached pear With chocolate risotto
Dzisiejsze wydarzenia i promocje