Wiosenne fettuccine
Składniki:
4 łyżki masla
mała cebula
2 średnie marchewki
3/4 szklanki różyczek brokuła
3/4 szklanki czubków szparagów
1/3 szklanki groszku
3/4 szklanki tłustej śmietany
sól i świeżo zmielony pieprz
10 listków bazylii
0,5 kg makaronu fettuccine
1/2 szklanki tartego parmezanu
Przygotowanie:
Zagotuj 4 l. osolonej wody. Wrzucamy szparagi i różyczki brokuła, gotujemy 1 minutę. Wyjmujemy warzywa, odsączamy a garnek z wrzątkiem odstawiamy na bok.
Duży rondel stawiamy na średnim ogniu i roztapiamy masło. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę. Smażymy ok. 5 minut aż warzywa zmiękną. Dodajemy brokuł, szparagi. groszek i śmietanę. Gotujemy na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dorzucamy pokrojone w cienkie paseczki listki bazylii i wyłączamy ogień.
W międzyczasie do wrzącej wody po warzywach wrzucamy makaron i gotujemy al dente. Makaron odlewamy i przekładamy do rondla z sosem, dodajemy ser i mieszamy.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje