Meksykańskie specjały

Kuchnia meksykańska – jedna z najoryginalniejszych i najbardziej różnorodnych kuchni świata. Łączy ze sobą smaki Azteków, czyli Starego Świata i Nowego Świata, Hiszpanów i Francuzów, dlatego stała się tak charakterystyczna. W 2010 roku została nawet wpisana na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego. Co zatem jest tak wyjątkowe w kuchni Meksyku?

Znane powiedzenie meksykańskie: „Wszystko, co biega, pływa, pełza lub lata, trafia do garnka” pokazuje, że Meksykanie są dalecy od uprzedzeń w kwestii jedzenia. Kiedyś hodowali nawet specjalną rasę psów, które tuczone były na mięso. Jedli też indyki, jelenie, dzikie świnie i króliki, różne płazy i gady, a nawet insekty i larwy. Dodatkiem do mięsa były oczywiście warzywa – przede wszystkim papryka chili, która znana jest w około 200 gatunkach, ale też kukurydza, fasola, pomidory oraz opuncja. Znanym napojem było kakao – tamtejsza arystokracja piła je z dodatkiem chili. Potem Hiszpanie przywieźli do Meksyku produkty, bez których nie można sobie wyobrazić dzisiejszej kuchni meksykańskiej, np. wołowinę, ryż i pszenicę.

Wszystkie te składniki na pozór nie wydają się być niczym wyjątkowym, ale Meksykanie potrafią je łączyć w taki sposób, że ich tradycyjne dania na długo zapadają w pamięć. Bardzo znana jest na przykład potrawa o nazwie mole poblano – kurczak w sosie przygotowywanym na bazie czekolady i kilku gatunków papryczek chili. Podstawą są oczywiście tortille, czyli kukurydziane lub pszenne placki zastępujące pieczywo, które wykorzystywane są do wielu meksykańskich dań, np. taco, burrito czy enchilada. Bardzo ważne są także sosy, gdyż najczęściej to właśnie one nadają końcowy smak potrawie. Oczywiście większość tych sosów zawiera w sobie chili, przez co są naprawdę pikantne. Najbardziej znane to salsa z pomidorów i guacamole z awokado.

Mimo że znajdujemy się daleko od Meksyku, możemy spróbować chociaż namiastki meksykańskich potraw dzięki kilku warszawskim restauracjom. Na przykład w restauracji The Mexican można skosztować świeżych tortilli, które są wyrabiane na miejscu. Cały lokal urządzono w stylu meksykańskiej hacjendy, więc jedząc gorącą fajitę, burrito lub soczysty stek z polędwicy wołowej, można poczuć się jak w Meksyku. W dodatku do biesiady zachęcają pokaźnych rozmiarów meksykańskie drinki o nazwie margarita podawane w wielu różnych smakach. Podobny klimat może stać się udziałem gości Restauracji Frida. Tam spróbujemy specjału pollo en mole, czyli wspomnianego kurczaka w czekoladowo-orzechowym sosie, a na koniec warto wznieść meksykański toast La Bandera w kolorach meksykańskiej flagi – za miłość, wolność i pieniądze, czyli po hiszpańsku: por amor, por libertad, por dinero. Meksykańskie dania, w dodatku przyrządzone według receptur rodowitej Meksykanki, zjemy także w Restauracji Dos Tacos. Do potraw podawany jest doskonały, świeży sos salsa, który może być łagodny lub naprawdę pikantny, w zależności od gustu gości. Specjalność Dos Tacos to margarity przyrządzane w siedmiu różnych smakach – od klasycznej cytrynowej po bananową.

Meksykańskie specjały, 5.8 out of 6 based on 414 ratings

Opinie

  • avatar

    |

    Polecam restauracje The Mexican, mega atmosfera, fajna wesoła obsługa. Super jedzenie szczególnie papryczki nadziewane serem, i Mix Mex- najeść się można do woli !

Twoja opinia