Robert Trzópek promuje polską kuchnię w Indiach

Od 1 do 9 listopada, w hotelu Hilton w New Delhi, odbywa się festiwal kulinarny krajów Wyszehradzkich. To elitarne wydarzenie ma na celu szeroką promocję kultury kulinarnej Czech, Węgier, Słowacji i Polski w Indiach. Na zaproszenie Instytutu Polskiego do Indii wyruszył Robert Trzópek z restauracji Tamka 43. Zaprezentuje tam autorskie dania, będące kwintesencją polskiej kuchni XXI wieku, łączące narodowe tradycje kulinarne z elementami nowoczesnej gastronomii. Ponadprzeciętne umiejętności, prawdziwa pasja oraz intuicja kulinarna zdecydowały, że to właśnie tego kucharza spotkało tak wielkie wyróżnienie.

Śledź, pierogi, wódka czy kiełbasa ? to podobno najczęstsze skojarzenia z kuchnią Europy Środkowej. Kulinarne stereotypy przełamują na szczęście ludzie tacy jak Robert Trzópek. Jego codzienna praca udowadnia, że polska kuchnia nie ustępuje w niczym kuchni francuskiej czy włoskiej. Warszawska restauracja, w której gotuje Trzópek, wielokrotnie nagradzana Tamka 43, ostatnio uznana za najlepszą restaurację w Polsce w rankingu Poland 100 Best Restaurants, słynie z menu na światowym poziomie, którego nie powstydziłaby się kopenhaska Noma czy legendarna El Bulli.

Wizytówką Roberta Trzópka są dania łączące tradycję z innowacją, nic więc dziwnego, że to właśnie on został zaproszony do Indii, by reprezentować nasz kraj. Prawdziwy popis swoich umiejętności Trzópek dał trzeciego dnia festiwalu, który w całości był poświęcony Polsce. Goście zebrani w hotelu Hilton mogli obejrzeć pokazy dotyczące polskiej kuchni, a punktem kulminacyjnym wieczoru była kolacja przygotowana przez Roberta Trzópka. Dania skomponowane przez Polaka dołączyły również do menu hotelowej restauracji i są dostępne dla jej gości przez cały okres trwania festiwalu. Trzópek przygotował na tę okazję aż pięć zestawów, z których każdy zawiera po cztery potrawy reprezentujące nowoczesną kuchnię polską. W mistrzowskim menu znalazły się m.in. karmelizowana skorzonera z puree z pasternaka i dresingiem czekoladowym, marynowana pierś gęsi z jałowcem, sałatką z jabłka i buraka, policzek wołowy z burakiem i selerem, grasica cielęca z praline orzechowym, kaparami i rodzynkami oraz pieczony seler z kasztanami, sosem maślanym i kawiorem z łososia.

Więcej informacji o Restauracji Tamka 43

 

Robert Trzópek promuje polską kuchnię w Indiach, 5.0 out of 6 based on 111 rating

Opinie

  • avatar

    |

    ” policzek wołowy z burakiem i selerem, grasica cielęca z praline orzechowym „????? w Indiach???? Idiota ?

Twoja opinia