Chłodnik mazowiecki z botwiny
SKŁADNIKI:
1 mały pęczek botwiny1 łyżka octu10-15 dag pieczonej cielęciny3/4 litra jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka1 szklanka soku z kiszonych ogórków1 ogórek kiszony2 jajkaszczypiorekkopereksólpieprz
PRZYGOTOWANIE:
Botwinę opłucz, osusz, drobno pokrój. Zalej wrzącą wodą z dodatkiem octu, odcedź, wymieszaj z jogurtem i sokiem z ogórków kiszonych. Dodaj posiekany szczypiorek i koperek oraz pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka. Dokładnie wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Przykryj i wstaw na co najmniej godzinę do lodówki. Jajka ugotuj na twardo, obierz, ostudź i pokrój na ćwiartki. Pieczoną cielęcinę pokrój w plastry, a potem w paski. Do każdej porcji chłodnika włóż po 2 ćwiartki jajka oraz pokrojoną cielęcinę. Podawaj od razu.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje