Makaron z bakłażanem
Składniki:
35 dag makaronu spaghetti30 dag bakłażanówząbek czosnku30 dag pomidorów z puszkilistki świeżej bazylii2 łyżki oliwyolej do smażenia5 dag tartego parmezanuprzyprawa do spaghetticukier, sól
Przygotowanie:
Bakłażany umyć, pokroić na plastry, oprószyć solą i odstawić na 30 minut, by puściły sok. Opłukać, osuszyć. Ząbek czosnku zeszklić na oliwie. Po 2 min usunąć czosnek, włożyć pomidory, dodać przyprawę do spaghetti, szczyptę cukru, lekko oprószyć solą, gotować ok. 15 minut. Na rozgrzany olej włożyć bakłażany i smażyć z obu stron, aż się zrumienią. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej w odcedzić, włożyć na krótko do sosu pomidorowego, wymieszać. Wyłożyć na talerze, posypać parmezanem, rozłożyć plastry usmażonego bakłażana i posypać listkami bazylii.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje