Makaron z bakłażanem

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

35 dag makaronu spaghetti30 dag bakłażanówząbek czosnku30 dag pomidorów z puszkilistki świeżej bazylii2 łyżki oliwyolej do smażenia5 dag tartego parmezanuprzyprawa do spaghetticukier, sól

Przygotowanie:

Bakłażany umyć, pokroić na plastry, oprószyć solą i odstawić na 30 minut, by puściły sok. Opłukać, osuszyć. Ząbek czosnku zeszklić na oliwie. Po 2 min usunąć czosnek, włożyć pomidory, dodać przyprawę do spaghetti, szczyptę cukru, lekko oprószyć solą, gotować ok. 15 minut. Na rozgrzany olej włożyć bakłażany i smażyć z obu stron, aż się zrumienią. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej w odcedzić, włożyć na krótko do sosu pomidorowego, wymieszać. Wyłożyć na talerze, posypać parmezanem, rozłożyć plastry usmażonego bakłażana i posypać listkami bazylii.

Makaron z bakłażanem, 5.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia