Sałatka z kurczakiem
Składniki:
garść młodego szpinakugarść mieszanych sałat (np. kędzierzawej, radicchio)1/2 pęczka bazyliistrąk czerwonej papryki2 piersi kurczaka2 łyżki oleju słonecznikowegoząbek czosnku2 łyżki oleju z pestek winogron3 łyżki octu balsamicznegołyżeczka miodułyżka migdałów pokrojonych w słupkisólświeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Szpinak i sałaty umyć, otrząsnąć z nadmiaru wody i porwać na mniejsze kawałki. Listki bazylii oderwać od łodyżek. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć nasiona i białe części. Pokroić na cienkie paseczki. Piersi kurczaka oprószyć solą, pieprzem i obsmażyć z każdej strony po około 2 minuty na niezbyt gorącym oleju słonecznikowym. Zdjąć z ognia, odstawić do ostygnięcia. Pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z olejem z pestek winogron, octem, miodem i migdałami. Przyprawić solą i pieprzem.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje