Strucla z makiem
SKŁADNIKI:
Ciasto: 40 dag mąki pszennej15 dag masła5 dag drożdży3 łyżki śmietany 22-procentowej2 jajka2 żółtkaskórka otarta z 1/2 cytryny2 czubate łyżki cukru pudru1/3 łyżeczki solido wysmarowania formy: 2 łyżki masła. Nadzienie: 40 dag maku1 l mleka15 dag masła3/4 szklanki miodu1 laska wanilii10 dag posiekanych migdałów15 dag sparzonych rodzynek1/4 szklanki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukru4 jajka1 szklanka cukru2 łyżki koniaku lub brandy
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować nadzienie: mak umyć na gęstym sicie, przełożyć do garnka, zalać wrzącym mlekiem, gotować na małym ogniu 30 min. Osączyć i zemleć trzy-cztery razy. Masło roztopić, dodać miód, miąższ wanilii, bakalie, skórkę, mak i smażyć 15 min, często mieszając. Ostudzić, dodać 4 żółtka utarte z cukrem, pianę ubitą z białek, alkohol i wymieszać. Przygotować ciasto: drożdże rozprowadzić śmietaną. Wszystkie składniki posiekać na stolnicy i zagnieść niezbyt ścisłe i lśniące ciasto. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować na duży prostokąt, pokryć nadzieniem, pozostawiając wolne brzegi, zwinąć, zlepić końce i przenieść do podłużnej formy wysmarowanej masłem. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. Piec 45-50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Ostudzoną struclę można polukrować i posypać posiekanymi migdałami.
Opinie
justynajjjjj
| #
najlepszy mak! taki smażony ma wyjątkowy smak!!! żaden inny przepis polecam, robię go od kilku lat