Tarta ze szparagami

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

3/4 szklanki mąki10 dag startego parmezanu4 jajkagałka muszkatołowatłuszcz do formy1 kg szparagów100 ml śmietany kremówkisól, pieprz

Przygotowanie:

Z mąki, 2 jajek, połowy parmezanu, szczypty soli i gałki muszkatołowej szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto cienko rozwałkować. Wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty tworząc rant. Szparagi obrać, pokroić na kawałki długości 5 cm. Włożyć do wrzącej, posolonej i osłodzonej wody i gotować 5 minut. Odcedzić, osączyć i ułożyć dekoracyjnie na cieście. Śmietanę ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pozostałe jajka i parmezan roztrzepać z solą i pieprzem, delikatnie wymieszać z bitą śmietaną. Masę jajeczną wyłożyć na szparagi. Tartę piec 45 minut w temperaturze 180°C.

Tarta ze szparagami, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia