Wołowina smażona z mandarynkami

Czas: do 30 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 ? kg polędwicy wołowej, pokrojonej na bardzo cienkie plasterki1 pęczek szalotki, białe części pocięte na plasterki, zielone zaś jedynie na 3 części3 łyżki mielonego obranego świeżego imbiru? łyżeczki płatków suszonego chili3 – 4 cząstki mandarynki, oczyszczone z białych błonek3 łyżki soku z mandarynek2 ? łyżeczki mąki kukurydzianej? łyżeczki grubej soli1 łyżka sosu sojowego1 łyżka octu ryżowego2 łyżeczki cukru2 łyżki oleju roślinnegougotowany ryż biały długoziarnisty

Wykonanie:

W średniej misce wymieszać wołowinę, dymkę, imbir, płatki chili, skorke z manadarynki, skrobię kukurydzianą oraz sól. W małej miseczce wymieszać sok manadarynkowy, sos sojowy, ocet, cukier i 2 łyżki wody.Dużą patelnię lub wok rozgrzać. Dodać olej i wołowinę. Podsmażać stale mieszając przez około 5 minut, aż mięso nie będzie czerwone. Dodać sos z sokiem mandarynkowym i gotować około 3 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Przed podaniem dodać kawałki mandarynki i delikatnie wymieszać. Podawać z ryżem.

Twoja opinia