Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
2 łyżki oliwy2 duże cebule1 łyżeczka soli1 łyżeczka cynamonu? łyżeczki gałki muszkatołowej? łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu1 kg ziemniaków400 g startego sera250 ml śmietany kremówki250 ml bulionu drobiowego
Przygotowanie:
Cebule i ziemniaki pokroić w cienkie plastry. Cebulę smażyć aż zmięknie i lekko się skarmelizuje. Wymieszać wszystkie przyprawy. Wysmarować masłem duże żaroodporne naczynie i włożyć do niego jedną trzecią ziemniaków. Posypać połową mieszanki przypraw. Przykryć połową cebuli i jedną trzecią cheddara. Ułożyć następną warstwę ziemniaków i posypać resztą przypraw. Przykryć resztą cebuli i jedną trzecią cheddara. Ułożyć ostatnią warstwę ziemniaków. Polać zapiekankę śmietaną wymieszaną z bulionem i posypać pozostałym serem. Przykryć folią aluminiową i wstawić na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 175° C. Potem zdjąć folię, zwiększyć temperaturę do 220° C i piec jeszcze 45 minut.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje