Święto Beaujolais Nouveau

Od 1985 roku, w każdy trzeci czwartek listopada, nawet wybitni znawcy wina rezygnują z wybitnych, dojrzałych trunków i wlewają do kieliszków młode wino, które leżakowało zaledwie 6 tygodni. W tym roku to 15 listopada, już minutę po północy, na całym świecie otworzą się butelki z Beaujolais Nouveau ? winem o delikatnym bukiecie, w którym dominują aromaty owoców i kwiatów polnych.

Ciekawa jest historia Beaujolais Nouveau. Kiedyś większość producentów wina miała kłopot z nadmiarem owoców nie zawsze najlepszego gatunku. Dlatego właśnie zaczęto na własne potrzeby, przede wszystkim dla pracowników, wytwarzać młode wino, którego krótkie leżakowanie zmniejszało koszty produkcji. Później Francuzi zaczęli częstować tym trunkiem turystów zwiedzających winnice, w szczególności Amerykanów.

Wino to produkowane jest ze specjalnego szczepu winogron zwanego Gamay, a rosnącego w Beaujolais, niedaleko Lyonu. Przygotowania do święta tego wina trwają tydzień, mieszkańcy Francji oraz zagraniczni turyści tłumnie zjeżdżają do Beaujolais. Delektowanie się tym winem przed nocą ze środy na czwartek jest prawnie zabronione, dlatego tak niecierpliwie czeka się na wybicie północy. Obecnie, Beaujolais Nouveau spożywane jest nie tylko we Francji, ale niemalże na całym świecie. Świadczy o tym fakt, że najpopularniejsze jest w Japonii ? tam butelka tego wina kosztuje pięć razy więcej niż we Francji, wypija się ich 11 milionów rocznie, a do popularnych rozrywek należy kąpiel w Beaujolais Nouveau.

Trunek ten jest podawany najczęściej do lekkich potraw z czerwonego mięsa i delikatnych serów. Powinno być schłodzone do temperatury 11-19 stopni i nie powinno się go przechowywać dłużej niż 6 miesięcy, ponieważ po tym czasie nie będzie się nadawało do spożycia. Beaujolais Nouveau nadaje się idealnie na spotkania z przyjaciółmi wypełnione dobrą zabawą, gdyż jest to lekki trunek o owocowym aromacie. Sukces dnia młodego wina we Francji sprawił, że swoje święto ustanowili też Włosi ? tam produkuje się tzw. vino novello, którego degustacja rozpoczyna się na początku listopada.

Moda na picie Beaujolais Nouveau dotarła również do Polski. W Warszawie do degustacji tego trunku o interesującym smaku zaprasza np. Restauracja Rabarbar. Od 15 listopada można będzie skosztować tam najlepszego Beaujolais Nouveau w regionie ? w specjalnej ofercie, za 80 złotych (za osobę) będzie można pić to wino bez ograniczeń, a szef kuchni przygotował wyjątkowe menu, w którym znajdzie się m.in. pasująca do Beaujolais wołowina po burgundzku. Także Restauracja Absurd 228 zaplanowała specjalne menu oraz degustację Beaujolais Nouveau. W menu grillowane krewetki podane na ananasowym guacamole z pikantnymi płatkami ciasta filo i kieliszkiem Beaujolais Nouveau w cenie 32 złotych. Można również raczyć się samym winem w cenie 55zł za butelkę i 12zł za kieliszek. Restauracja Prowansja zaprasza na coroczne święto młodego wina 15 listopada, do Beaujolais Nouveau podawana będzie gęsina. W Charlotte, 15 listopada, od godziny 20:00 ? huczna zabawa z degustacją włodego wina i muzyką, zagrają Tom&Mar. W Lenivcu, Beaujolais Nouveau będzie dostępne przez cały weekend. Przygotowano specjalne francuskie menu oraz cocktaile na bazie tego młodego wina. Natomiast włoskiego Novello przez cały listopad możemy próbować w Restauracji Arsenał.

 

Święto Beaujolais Nouveau, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.