Ciasteczka limonkowe
Składniki:
3/4 szklanki (165 g) masła w temperaturze pokojowej,1 szklanka cukru pudru,skórka otarta z 2 cytryn/limonek,2 łyżki soku cytrynowego/limonkowego,1 łyżka ekstraktu waniliowego,1 3/4 szklanki mąki + dodatkowe 2 łyżki mąki,2 łyzki mąki ziemniaczanej,1/4 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Do miski wsypać 1/3 kubka cukru pudru oraz masło. Dokładnie zmiksować. Dodać skórkę cytrynową, sok cytrynowy, aromat waniliowy – zmiksować dokładnie.
W osobnej misce wymieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną, sól. Dodać do masy maślanej. Dokładnie zmiksować. Podzielić ciasto na połowę. Każdą połowę ciasta połozyć na papierze do pieczenia i zrobić wałek o średnicy około 3 cm. Zawinąć dokładnie w papier i zostawić w lodówce na co najmniej 1 godzinę.
Wyjąć ciasto i pokroić na 5 mm ciasteczka. Piec około 13 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Studzić około 6-10 minut i otoczyć w cukrze pudrze kiedy będą jeszcze ciepłe. Ciasteczka wrzucać do worka z cukrem pudrem i potrząsać.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje