Ciepło Indii na jesienne chłody

Deszczowa aura, wszechobecna szaruga i coraz niższe temperatury ? jesień w pełni, a zima coraz bliżej. Atmosfera na zewnątrz znajduje swoje odzwierciedlenie w naszym samopoczuciu, lecz także na talerzach. W chłodne, deszczowe dni chętniej decydujemy się na przyrządzanie potraw cięższych, bardziej tłustych ? nasz organizm po prostu się tego domaga. Warto jednak wziąć pod uwagę fakt, że klasyczne ?bomby cholesterolowe? to niejedyny pomysł na rozgrzewający i energetyczny posiłek.

W swoich jesiennych poszukiwaniach kulinarnych warto wybrać się do Indii. Choć kraj ten kojarzony jest głównie z gorącym klimatem zwrotnikowym, to jednak znaczna część potraw tamtejszej kuchni ma doskonałe właściwości rozgrzewające. Głównie za sprawą aromatycznych gęstych sosów i całej plejady intensywnych, nierzadko dość ostrych, przypraw. Warto, zwłaszcza jesienią, zgłębić kilka tajników indyjskiej kuchni.

Indie to kraj zamieszkiwany przez wiele różnych narodowości i społeczności, wyznawców wielu religii, posługujących się różnymi językami, jednak zdecydowanie najtrafniejszy jest podział na kuchnię południowo i północnoindyjską. Tapinder Sharma, właściciel sieci restauracji Ganesh, zwraca uwagę na to, że kuchnia południowych Indii opiera się głównie na owocach morza oraz na kokosie. Dodaje, że większość ludności tego regionu to wyznawcy hinduizmu, niejadający mięsa. To główny powód, dla którego tak znakomicie rozwinęła się tam kuchnia wegetariańska. Dania południowoindyjskie serwowane są na liściach palmowych i bananowca. Mają wyjątkowo egzotyczny charakter i w związku z tym raczej nie sprawdzą się w roli rozgrzewającego obiadu na jesienną aurę.

Kuchnia północnych Indii to już zupełnie ?inna bajka?. Jest zdecydowanie cięższa, charakteryzuje się gęstymi sosami i eksplozją aromatycznych przypraw. Powszechnie wykorzystuje się w niej również mięso, głównie drób i baraninę. Najpopularniejszą potrawą jest curry ? duszone z wieloma przyprawami mięso, serwowane ze specjalnie przyrządzonymi warzywami. To właśnie kuchnia północnoindyjska jest najbardziej znana i rozpowszechniona na świecie. Według Tapindera Sharmy, kuchnia z północy Indii rozpowszechniła się na świecie, gdyż ludność z tamtych rejonów osiedlała się w różnych częściach świata. Emigranci zabierali ze sobą kuchnię, na której się wychowali. Poza tym, bazujące głównie na sosach i drobiu potrawy północnoindyjskie są mniej ?kontrowersyjne? dla przeciętnego Europejczyka niż spora część dań z innych regionów Indii. Jednym z takich dań jest Aloo Chat ? smażone ziemniaki z pomidorami, z dodatkiem kuminu oraz kurkumy, indyjska specjalność (przepis).

Intrygująca i zróżnicowana. Intensywna i barwna niczym bollywódzki film ? właśnie taka jest indyjska kuchnia. Jej smak rozgrzeje jesienią jak żaden inny.

Tapinder Sharma podaje kilka przepisów na dania indyjskie, które są idealne na tę aurę. Są to np. Bharwa Parantha, czyli placek z indyjskiej mąki z warzywami (przepis), cebulowe Bhaji ? przekąska w postaci panierowanej w mące grochowej i smażonej cebulki (przepis) oraz wegetariańskie pierożki Samosa (przepis).

Więcej informacji o Restauracjach:

Ganesh ul Wilcza 50/2

Ganesh al. KEN 93

Ganesh Express

 

Ciepło Indii na jesienne chłody, 6.0 out of 6 based on 313 ratings

Twoja opinia