Tłusty Czwartek

Tłusty Czwartek – dzień rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. W tym roku wypada 12 lutego. Tradycja głosi, że można wtedy objadać się bez wyrzutów sumienia, bo następny czwartek należy już do okresu postu, a wówczas trzeba zapomnieć o wszelkich słodkościach.

A jakie są najpopularniejsze słodycze jedzone tego dnia? Oczywiście te smażone w głębokim tłuszczu – pączki, faworki, karnawałowe róże. Ważne, żeby było dużo i słodko. Pewien przesąd głosi bowiem, że jeśli w Tłusty Czwartek nie zje się pączka, nie można liczyć na powodzenie w dalszym życiu.

Pączki, które prawdopodobnie pochodzą z kuchni arabskiej, znano w Polsce już przed wiekami. Jednak takie pączki, jakie znamy dzisiaj, puszyste, pulchne i pachnące – zaczęli wyrabiać włoscy i francuscy cukiernicy, którzy w XVII wieku przybyli do Warszawy i Krakowa. Co ciekawe, kiedyś smażono pączki z nadzieniem z mięsa, słoniny i boczku – objadano się nimi, a wszystko popijano wódką.

Faworki, inaczej chrust, czyli chrupiące, delikatne ciasteczka o kształcie podobnym do kokardki, kiedyś przyrządzano w Polsce z różnych rodzajów ciasta: biszkoptowego, drożdżowego, lanego oraz tzw. zbijanego. Tego ostatniego do dziś używa się do przygotowywania faworków – różni się ono od innych tym, że wybija się je drewnianym wałkiem przez 10-15 minut. Ma być bardzo cienko rozwałkowane, a po usmażeniu niezwykle kruche. Z takiego samego ciasta przyrządza się karnawałowe róże, ale przybierają one odpowiednio inny kształt.

A może sami chcecie przygotować pączki lub faworki dla rodziny i przyjaciół? Oto kilka przepisów:
PĄCZKI – przepis nr 1

PĄCZKI – przepis nr 2

PĄCZKI – przepis nr 3

PĄCZKI – przepis nr 4

FAWORKI

Tłusty Czwartek, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia